среда, 15 апреля 2020 г.

16.04.2020 Украинский язык



Найулюбленіше, найсвітліше християнське свято — Великдень — Світле Христове Воскресіння, або Пасха. Це — родинне свято, що збирає разом усю сім'ю. Усім нам відомо, що Ісус невинно ніс важкий хрест на гору Голгофу. Його було розп'ято. Божа Мати плакала ревними сльозами під хрестом. Після трьох годин важких мук Ісус помер. Його поховали учні в новому гробі під горою. Коло гробу було поставлено військову сторожу. Люди розійшлися. Лише Божа Мати ще довго стояла, поки землю накрила темна ніч. Тоді й вона з великим болем у серці поволі пішла до міста, але всю дорогу скропила гіркими гарячими сльозами. У неділю рано зібралися кілька жінок і пішли до гробу Ісуса. Але у гробі Господнього тіла не застали. Ангел, який у сліпучому сяйві з'явився, сказав їм, що Христос Воскрес. Жінки, втішені тією новиною, верталися щасливі до міста. На дорозі вони побачили прегарні писанки і почали їх збирати. Жінки зразу зрозуміли, що це — сльози Божої Матері, які перетворились на писанки. Зустрічаючи людей по дорозі, вони з радістю говорили: «Христос Воскрес», — і дарували їм гарні писанки. З тієї пори писанка означає радість, яку нам приносить Христове Воскресіння.
Робота за підручником стор.45.Розгляньте зразки писанок. Звичай робити писанки та крашанки виник на Україні дуже давно. Найдавніші писанки зберігаються в етнографічному музеї України і походять із с. Острів (1882 р., Львівщина). Кожна місцевість має свої мотиви в орнаменті. Особливо відрізняються майстерністю виконання гуцульські писанки, виконані писаком. На Волині побутують крашанки. Вони пофарбовані в один колір. Для відвару-барвника використовують кору молодої яблуні (виходять жовті крашанки), для червоних беруть лушпиння цибулі, для зелених — коріння кропиви, листя барвінку. Також на писанках робили візерунки воском і вкладали їх у відвар із цибулі.Сьогодні писанкарство розвивається. Організовуються виставки, фестивалі писанок, писанки продаються на ярмарках, у художніх салонах.


А зараз ми познайомимся із казкою Лесі Храплиаої Вликодня пригода. Відкрийте підручник на стор.97. Уважно прочитайте. А тепер можете подивитися мультфільм тут.

Комментариев нет:

Отправить комментарий